Go back

Zentiva го проширува своето присуство со комплетирање на аквизицијата на бизнисот на Alvogen CEE“

Zentiva го проширува своето присуство со комплетирање на аквизицијата на бизнисот на Alvogen CEE“

Zentiva Group a.s. го најавува завршувањето на претходно декларираната аквизиција на бизнисот на Алвоген во Централно - Источна Европа.

ПРАГА – 1-ви април, 2020 година: Zentiva Group a.s. го најавува завршувањето на претходно декларираната аквизиција на бизнисот на Алвоген во Централно - Источна Европа. Оваа зделка придонесува кон постојаниот органски раст на Zentiva, зајакнувајќи го присуството во Полска, Романија и Бугарија и го проширува своето присуство на дополнителни нови пазари, вклучувајќи Русија, Украина, Казахстан, Унгарија, Хрватска и Западен Балкан. Како резултат на тоа, Zentiva сега може да достави проширено портфолио на производи на милиони луѓе ширум Европа и пошироко.

Со оваа аквизиција, ние спојуваме два од водечките генерички и ОТЦ бизниси  во регионот на Централно - Источна Европа“, рече Ник Хагар, главен извршен директор на Зентива. „Нашите предности и портфолија на производи совршено се надополнуваат, во согласност со стратегијата за развој на Zentiva. Со нашето постојано проширување на нови пазари и нашиот тим што победува, ние можеме да испорачаме поквалитетни и подостапни лекови што им се потребни на луѓето секој ден, во Европа и пошироко.“

Покрај неодамна најавената аквизиција на производствената локација во Ankleshwar, која се очекува да биде финализирана во наредните недели, оваа аквизиција го проширува и производствениот капацитет на Zentiva со локацијата во „Labormed Alvogen“ во Букурешт, Романија.

Овој најнов развој се базира на неодамнешните комерцијални аквизиции на „Creo“ во Велика Британија и „Solacium“ во Романија и мултимилионски инвестиции во евра во постојните производствени капацитети на Zentiva во Прага и Букурешт.

Alvogen CEE пласира над 200 генерички и ОТЦ производи во повеќе терапевтски области, што се состои од високо етаблирани брендови како Lactacyd®, Persen®, EuBiotic® и многу други со водечки позиции на пазарот во 14 клучни пазари низ Централно - Источна Европа“, рече Хачо Хачикијан, новоназначениот комерцијален директор за регионот на Централно - Источна Европа на Zentiva. „Да се приклучиме на Zentiva е одлична можност да станеме дел од енда од водечките компании во Европа, да го прошириме нашето присуство и да ја унапредиме оперативната совршеност, сите заедно посветени на задоволување на потребите за здравствена заштита на луѓето во Европа и пошироко.“

За Зентива

Зентива е производител на висококвалитетни достапни лекови кои им служат на пациентите во Европа и пошироко. Со посветен тим од повеќе од 4000 лица и мрежа на производствени локации - вклучувајќи ги и предводничките локации во Прага и Букурешт - Зентива се стреми да биде шампион на брендирани и генерички лекови и производи без рецепт во Европа за подобро да ги поддржува дневните здравствени потреби на луѓето.

Во Зентива, наша аспирација е дека здравството треба да биде право, а не привилегија. Повеќе од кога било, на луѓето им треба подобар пристап до висококвалитетни достапни лекови и здравствена заштита. Ние работиме во партнерство со лекари, фармацевти, трговци на големо, регулатори и влади за да ги обезбедиме секојдневните решенија од кои зависиме сите.

Дознајте повеќе за Зентива на www.zentiva.com

Контакт со медиуми:

Мунира Лемуи
Раководител за комуникации
ZENTIVA GROUP, a.s.

U kabelovny 529/16, Dolní Měcholupy, 102 00 Prague 10

Мобилен: (+420) 727 873 159
E-пошта: mounira.lemoui@zentiva.com

"Planting Good Deeds” in Romania

Alvogen Malta sorts it out!

Alvogen Korea donates to the Social Welfare Organization CCK